30. august 2005

- "O" Laks -


Vet du ?
1 kg o-laks krever 4 kg vilfisk(lodde, brisling, kolmulle m,fl). Dette foret (vilfisk) er overfisket allerede og er selve grunnlaget for fiskebestandene i havet. Bla villaks lever av de samme fiskeslagene som foret blir produsert av. Når da våre politikere slå seg på brystet å sier at en 4 dobbling av produksjonen av o-fisk er målet, så blir presset på de gjenværende bestander av slik fisk altfor stor. En frykter da et kolaps og matfatet all fisk vi spiser faller bort. Torsk, sei, laks osv har ikke mere mat igjen og hva skjer da?

Sett i forhold til våre andre husdyr er laksen den desidert mest effektive når det gjelder utnyttelse av protein i fôret til protein i kroppen (muskel). Det at den spiser annen fisk bidrar til dette da aminosyrebalansen i fiskemel er veldig god med tanke på hva laksen (og andre fisk) trenger for å vokse. Når det gjelder vekst i oppdrettsnæringa og økt press på ville fôrfisk er det viktig å vite følgende: Fangstene av industrifisk til fiskemel har holdt seg nokså stabile de siste årene, og kommer neppe til å øke mer. Det som skjer er derimot at prisen på fiskemel øker, og produsenter av fôr til høns, kylling, svin osv. begynner å benytte andre proteinkilder, og fiskefôret tar mer av fiskemelet, uten at det fiskes nevneverdig mye mer industrifisk. Siden prisen på fiskemel er økende er også interessen for å skifte fra marine til vegetabilske proteinkilder stor i oppdrettsnæringa, og det er mye forskning som dreier seg om akkurat det for øyeblikket, som feks. APC (Aquaculture Protein Center):
http://www.apc-coe.no/
Bruk av marine krepsdyr (for det meste krill) er også en mulighet, men det ligger noen år i framtida... Jo lenger ned i næringskjeden man høster, desto større konsekvenser kan det få...