3. august 2006

- Regnvær, ras & Misfarging av elva

-4. august:
Følgende utførlige rapport om raset er hentet fra orklaguiden.no:
Ras i Garåa ovenfor Storfossdammen mellom Innset og Kvikne
Som nevnt i går skyldes den brune og uklare elva en rekke ras som har gått i et lite sidevassdrag til Orkla, ved navn Garåa. Garåa ender opp i Storfossdammen med Litjfossen Kraftstasjon, og søndag kveld vokste denne lille bekken enormt grunnet et veritabelt skybrudd i området. På RV 3 måtte trafikken stå stille grunnet det kraftige regnværet. Det omtalte raset er på omkring 1000 kbm, og er ett av flere som har gått i denne bratte og til dels dype kløfta som Garåa renner gjennom. Dette raset befinner seg kun noen få hundre meter ovenfor Storfossdammen på motsatt side av riksvei 3. Under en befaring av en av KVOs ansatte ca. en kilometer videre oppover fra dette raset, ble det klart at det har gått flere mindre ras oppover langs hele dalen. Garåa har nå kommet ned på tilnærmet normal vannføring igjen, og er i ferd med å bli helt klar, så nå er det kun snakk om tålmodighet og timer så vil ting bedre seg. KVO kjører nå Grana Kraftverk og har i tillegg kjørt vann over overløpet på Storfossdammen i flere timer i dag. Når slammet endelig vil legges seg er det vanskelig å gi noe sikkert svar på, men allerede nå tas det fisk igjen oppe i Rennebu. Så ikke sitt og stur på bredden (laksen går ikke på land uansett hvor brunt vannet er), men kom dere i elva og fisk i veg.
- 3. august:
Elva begynner nå å få den fine brunfargen som vi har ventet på og er fullt fiskbar. Det ble landet en 6 kg's igår (denne hadde lus med tråder, 40 km opp elva!)+ 1 mistet. Vi var borti fisk på så og si alle rundene i går! Begynner å se fisken også. Mye fisk har flyttet på seg under denne flommen, og det er observertmye ny fisk på elva i de nedre deler. Nye fiskere ankommet i dag, disse skal nok få action de neste dagene.
- 2. august: Elva begynner å klarne og skifte fra grå til mere brun i øvre del, sikt ca 30 cm på morgenen. Årsaken til gråfargen var ifølge ORKLAGUIDE.COM: "02.08.06 Misfargingen fortsetter Den sterke misfargingen av elva viser seg å komme fra et ras som er gått i Storfossdammen. Storfossdammen er inntaksdammen til Brattset Kraftverk. Raset gikk så vidt vi vet på søndag, så dette har vart sjeldent lenge. Jeg har vært og sett på vannet som kommer ut av Brattset og det er fortsatt sterkt farget(kl.1300). Fargen er helt spesiell, en slags mellomting mellom leirfarge og brunfarge. KVO har i dag kjørt ekstra overløpsvann over Storfossdammen for å prøve og få renset vannet. Om det virket ser vi ikke før i kveld, vannet tar ca 6 timer derfra og til utløpet av Brattset. I tillegg kjøres nå Grana for å få "utvannet" vannet.
Kraftverk kjøres og gir følgende vannføring 2/8 kl 08:00
Bjørset: 40,3 m³ Storås: 20,7 m³ Øya: 48,4 m³
- 1. august: Foto viser Storås kl 1300 i dag. Det kommer tydelig frem skillet der Storåsbekken renner ut i elva. Bekken har nå fått den fine cognac fargen som resten av elva skal få.
Vannføring kl 08:00 1/8
Bjørset: 28,5 m³ Storås: 21,4 m³ Øya: 39,7 m³
06:30: Mer regn i natt førte til en liten økning i vannføring og fortsatt brun/grå elv. Sikt dårligere en i går.
- 31. juli: Nytt regnskyll i Nedbørfeltet til Orkla har ført til fortsatt brun/grå elv. Elva begynte stige fra igår kveld,
vannføring kl 08:00 31/7:
Bjørset: 68,9 m³ Storås: 29,7 m³ Øya: 77,9 m³
-Elva nådde sitt høyeste kl 06:00 med 71 m³ i øvre del og er kl 14:00 40 m³ på Bjørset.

Her kan det bli litt av et fiske når den klarner opp!!!
- kl 18:00: Begynner å komme ned mot gårsdagens, Storås = 21m³ Grå farget med sikt ca 15 cm
- kl 22:30: Nedadgående. Grå farget med sikt ca 25 cm

- I går (28/7) regnet det kraftig innover i Trollheimen, elva steg og ble svært brun. Det blir spennende å se hva som skjer når det klarner opp utover morgendagen.