8. september 2007

- DirNat: SESONGEN 2007

FORELØPIG RAPPORT

SØR-TRØNDELAG:
Sjølaksefisket
Som vanlig har fangstene variert fra region til region og fra lokalitet til lokalitet, med en og annen topp noen steder inne i Trondheimsfjorden, i første rekke på Byneslandet. Fisket begynte bra i juni, med relativt mye storlaks og mellomlaks. Oppkjøpet av nøter i Trondheimsfjorden har utvilsomt hatt betydning for dette fisket. I juli ble det fanget svært lite, og jevnt over blir 2007 omtalt som det dårligste året på lang tid. Karakteristisk for sesongen er mangelen på smålaks, og den som er fisket, har vært liten og mager. Det har også vært mye lus på fisken, og lusskadene har vært påfallende. Det er registrert lite oppdrettsfisk i fangstene. Det har ellers vært svært lite maneter i sjøen, men det er meldt om relativt mye groe.
Elvefisket
Som nevnt har oppkjøpet av kilenotfisket i Trondheimsfjorden, hvor antall redskap ble redusert
med over 50 %, lagt grunnlag for øket oppgang av fisk først på sesongen. Det ble derfor fisket bra med større fisk i elvene i juni, og det meste av de registrerte fangstene til nå ble fisket i de første ukene. Fisket i vassdragene later til å bli under middels, ca. 15 tonn i Orkla og 25 tonn i Gaula, noe som ligger vesentlig under fjorårets fangster som var på henholdsvis 23 og 44 tonn. Vi må etter alt å dømme tilbake til midten av 1990-tallet for å finne en dårligere fiskesesong. Det er imidlertid ikke tomt for fisk i vassdragene, snarere er den vanskelig å ta. Det later derfor til å bli en bedre gytesesong enn hva fiskesesongen skulle tilsi.
Mangelen på smålaks har vært påfallende i alle større vassdrag, og den som er fanget, har
vært liten og slank. Det har imidlertid tidligere også vært år med sen oppgang av smålaks, og
noen endelig konklusjon på årets innsig bør derfor ikke trekkes. De siste meldingene helt i slutten av august går for øvrig ut på at det fremdeles går opp fisk i elvene og at også oppgangen av mindre fisk har tatt seg opp.
Det rapporteres om mye lusskadd fisk, noe som stemmer med registreringene fra sjøfisket.
Det er registrert lite oppdrettsfisk i elvefangstene.
Sjøaurefangstene har vært svært begrenset i alle vassdrag, og det er foreløpig lite som tyder på at det går mot en økning i forhold til senere års bunnivå.
Konklusjon for Sør-Trøndelag
Vi må tilbake til 1990-tallet for å finne et dårligere fiskeresultat. Dette gjelder både fisket i sjø og elv. Det har vært bra med mellomlaks og storlaks først på sesongen, men så langt har det vært
katastrofalt lite smålaks. Det ser likevel ikke så ille ut for gytesesongen. Det rapporteres om lite
oppdrettsfisk, men mye skader av lakselus. Sjøaurefangstene ligger fremdeles på et lavmål.