2. oktober 2007

- Villaks i Statsbudsjettet 2008

Villaks i Statsbudsjettet 2008. St.prp.nr.1 (2007-2008). KILDE: Norske Lakseelver
I budsjettet for 2008 vil det bli disponert om lag 121,5 mill. kroner til arbeidet med å ta vare på de ville laksestammene. Dette er en økning på 18,3 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2007. Av budsjettet går 45 mill. kroner til tiltak mot lakseparasitten Gyrodactylus salaris.

Bekjempelse av Gyrodactylus: Stortinget har til sammen bevilget 51 mill til gyrobekjempelse i 2007. 31 mill ble bevilget gjennom behandlingen av statsbudsjettet og 20 mill ble bevilget ekstra over revidert nasjonalbudsjett. I 2008 foreslår Regjeringen å bruke 45 mill til bekjempelse av Gyro. Dette er 6 mill mindre enn det Regjeringen bruker i år, og 45 mill mindre enn det Direktoratet for naturforvaltning trenger for å følge sin egen plan for bekjempelse av parasitten. Det er behov for 90 mill i 2008 for å følge DNs "Ideell plan" for å nedkjempe parasitten Gyro i løpet av de neste 10 årene.

I innst.S.nr.183 (2006-2007), 26. april 2007, gav Stortingets energi- og miljøkomite følgende uttalelse: "Komiteen viser til at laksedreperen gyro utgjør en av de alvorligste trusler mot norske villaksstammer. Det ligger en klar samfunnsøkonomisk gevinst i å sette inn tilstrekkelige ressurser for å bekjempe gyroen. Uten en opptrapping i arbeidet med å forebygge spredning og økt innsats for aktiv bekjempelse av lakseparasitten Gyrodactylus salaris, frykter komiteen at parasitten i økende grad vil spre seg til nye laksevassdrag. Komiteen viser til at myndighetenes bekjempelsesarbeid bygger på « Handlingsplan for bekjempelse av Gyrodactylus salaris », og inkluderer en langsiktig og konkret tiltaksplan og prioriteringsrekkefølge basert på faglige og økonomiske kriterier for effektiv behandling av infiserte vassdrag. Komiteen mener bekjempelsen av parasitten må bygge på denne planen."

Nå må energi og miljøkomiteen på Stortinget følge opp sitt eget vedtak og sørge for at det avsettes nok midler til å behandle de 22 elvene som fortsatt har gyro! Berørte lokalsamfunn har årlig 250 mill i tapt omsetning på grunn av parasitten. Norge har dessuten forpliktet seg internasjonalt, gjennom laksekonvensjonen NASCO, til å ta vare på villaksen. Nå står kjemisk behandling av de smittede elvene i Vefsn-regionen og i Romsdalen for tur. I tillegg må det bygges en fiskesperre i Driva. Dette vil redusere faren for at parasitten spres til andre vassdrag vesentlig, og legge tilrette for verdiskaping og sportsfiske etter villaks for mange brukergrupper.
Lakseparasitten Gyrodactylus salaris ble i 1975 introdusert til forskningsstasjonen på Sunndalsøra fra Sverige, og ble herfra spredd til en rekke vassdrag gjennom fiskeutsettinger. I alt er 46 lakseførende vassdrag blitt infisert. I dag er 15 vassdrag friskmeldte etter behandling, 9 vassdrag er behandlet, men ikke friskmeldte, 10 vassdrag er behandlet, men gjeninfiserte og 12 infiserte vassdrag er ikke behandlet.

Fiskeravgiften: Regjeringen foreslår ingen endring av satsene for fiskeravgiften for 2008. Satsene fra 2007 videreføres for 2008:
Kr 210,- Avgift enkeltperson for fiske i lakseførende vassdrag
Kr 340,- Avgift familie -gjelder ektefelle/samboer med evt. barn mellom 16 og 18 år.
Kr 530,- Avgift fiske med kilenot/krokgarn med fiskestart før 1. juli Kr 320,- Avgift fiske med kilenot/krokgarn med fiskestart etter 1. juli

For fiske med kilenot og krokgarn vil Regjeringen vurdere omlegging til en ordning basert på en avgift pr. redskap som kan gjelde fra og med 2009. Videre vil Regjeringen vurdere effekter og mulige konsekvenser av innføring av ukeavgift for stangfiske.

Av inntektene fra Fiskeravgifta planlegger Regjeringen å bruke 7 mill til sentrale laksetiltak og 9,5 mill til lokale laksetiltak. Den siste potten gjelder blant annet midler som elveeierlag, med flere, kan søke på hos fylkesmannsembetene.

Kalking: Regjeringen opprettholder bruken av 40 mill til kalking av 22 lakseførende vassdrag i Sør-Norge. Regjeringen lover at kalkingsaktiviteten skal holdes oppe på nåværende nivå også i åra som kommer.
Lakseoppsyn: Statens naturoppsyn har det overordnede ansvaret for lakseoppsynet og har fått 6,7 mill som er øremerket dette arbeidet. Dette er likt med 2007.
Forskning: Regjeringen bevilger 6,7 mill til villaksforskning. Pengene kanaliseres til Forskningsprogrammet Miljø 2015 i regi av Norges Forskningsråd.

Det er dessverre ikke mulig å lese ut av budsjettet hvordan MD skal løse utfordringene ved driften av forskningsstasjonen for villaks på Ims i Rogaland. Denne er nå truet av nedleggelse på grunn av manglende grunnfinansiering. Norsk institutt for naturforskning, som eier forskningsstasjonen, trenger 3 mill for å dekke de årlige driftskostnadene på ca 5 mill. Forskningsstasjonen har vært grunnlaget for svært mye av den kunnskap som vi i dag har om laksens liv i vassdrag og overlevelse i sjøen. Det kan bli katastrofalt for det framtidige forskningsarbeidet på villaks, og grunnlaget for en god villaksforvaltning, dersom forskningsstasjonen må nedlegges.