21. juli 2011

Gytebestandsmøte

Onsdag 20.07.11 ble det i Orkla avholdt midtsesongmøte trukket opp etter Direktoratet for naturforvaltnings retningslinjer for regulering av fisket etter anadrome laksefisk for perioden 2008 - 2012. Her kreves det at alle nasjonale laksevassdrag avholder midtsesongmøte for å evaluere sesongen med tanke på om gytebestandsmålet(GBM) oppnås.
I tillegg til styret i Orkla Fellesforvaltning deltok jeger- og fiskerforeningene i Orkla, representant fra kommunene og Fagrådsleder på møtet.


Sesongen 2011 startet midt på treet. Fisket var ganske godt i nedre del, mens det tok tid før fisket kom i gang lengre oppe i elva. Etter sankthans har fisket vært jevnt bra i hele elva. Mye nedbør har gitt brukbare fiskeforhold

Storlaksfiske har også i år vært godt, som det har vært i årene etter oppleieordningen og etter at det ble innført en seinere oppstart av kilenotfiske. Aldri før har det vært tatt så mange laks over 15 kilo. Så langt har det vært en bra oppgang av mellomlaks. Fortsatt er det ikke tatt mye smålaks, men det rapporteres om at det ses en del mer nå.

I år har vi hatt en god innrapportering av fangst på grunn av krav om fortløpende rapportering. Det er fortsatt ikke 100 % som rapporterer fortløpende, men vi har i år et bedre beslutningsgrunnlag enn tidligere år.

Basert på informasjon om oppgang og fangst har man i år muligheten til å oppnå gytebestandsmålet på grunn av at kilenotfiske ikke starter før i juli, stramme døgn-/ sesongkvoter i elva og en fortsatt høy andel gjenutsetting.

For å være føre-var vedtok styret i Orkla Fellesforvaltning at man også i år freder hunnlaksen fra og med 1. august og at alle innretter sitt fiske deretter. Hvordan man gjør det er beskrevet i Norske Lakseelver og NJFF sin brosjyre: Gjenutsetting av fisk. Gjenutsetting av fisk