5. august 2006

- Orkla og Kraftverkene

Orkla er en av Trøndelags største elver. Den har sitt utspring i Store Orkelsjø og munner ut ved Orkanger i Orkdalsfjorden. Vassdragets lengde er 170 km (lakseførende ca 88 km) og nedbørfeltet er 3.092 km2. Orkla har tilløp fra flere sideelver. De største er Ya, Inna, Gisna, Grana, Resa og Svorka.
Kraftverkene i OrklaHøsten 1973 vedtok Hedmark Kraftverk, Sør-Trøndelag Kraftselskap og Trondheim Elektrisitetsverk å gå sammen om utbygging av Orklavassdraget. Et selskap som fikk navnet Kraftverkene i Orkla (KVO) ble dannet.De tre selskapene har senere skiftet navn og eierandelene i KVO er endret. KVO bygde i perioden fra 1978 til 1985 fem kraftverk i Orkla: Ulset, Litjfossen, Brattset, Grana og Svorkmo. Kraftverkene ligger i kommunene Tynset, Rennebu, Meldal og Orkdal. Samlet magasinkapasitet i vassdraget er 425 mill. m3 og produksjonen i et middelår er 1250 mill. kWh. Magasinene lagrer vann fra et 900 km2 stort område. Driften av kraftverkene styres fra driftssentralen på Berkåk.
Kilde NVE

-Revisjon av eldre vasskraftkonsesjonarVassdragsreguleringslova opnar for revisjon av konsesjonsreglementet etter 50 år.
- LES HER

Kartposisjon med inntak/utløp kraftverk:

Vis Kraftverkene i Orkla i et større kart